5 mítosz az endometriózisról - Truviva

5 mítosz az endometriózisról

Az endometriózis egyike a sok betegségnek, amely fogantatási nehézségeket okozhat, azonban korántsem elhanyagolható a jelentősége, ugyanis jelentős százalékban diagnosztizálják meddőségi kivizsgálások során a terméketlenség hátterében. Egyes kutatások szerint az endometriózist átlagosan 10 év alatt fedezik fel, és mindez a bizonytalan tüneteknek, nem specifikus megjelenésnek tudható be. Ebben a cikkben 5 tévhitet és ezzel tényt fogunk bemutatni az endometriózissal kapcsolatban.

  1. Az endometriózis egyetlen tünete az erős vagy fájdalmas menstruációs vérzés.

Sokan úgy gondolják, hogy az menstruációval jelentkező erős fájdalom és vérzés természetes része a ciklusnak, és ezt sajnos gyakran megerősítik az orvosi kivizsgálás során is, mert nehéz megítélni valakinek a szubjektív fájdalom érzékelését. Továbbá az erős és fájdalmas menstruációs vérzések hátterében gyakran pszichés vagy egyéb hormonális problémák állnak, ezért nem is célszerű csak ezt az egy tünetet az endometriózis jelenlétének tulajdonítani, tehát az endometriózis diagnosztizálásánál érdemes figyelembe venni a többi jelet is, például: az intim együttlétek alatt jelentkező fájdalmat vagy vérzést, a gát tájékára kisugárzó szúró jellegű fájdalmat menstruáció alatt, véres vizelet vagy széklet jelentkezését különösen menstruáció idején. 

  1. Az endometriózis csakis a medence tájékán okoz panaszt. 

Az endometriózis kialakulásának mechanizmusa nem teljesen tisztázott, csak feltételezések léteznek, de az tény, hogy endometriózis szövetet már felfedeztek a medence területén kívül is. Ritka esetleírások beszámoltak az endometriózis tüdőben és bőrön megnyilvánuló formájáról. 

  1. Az endometriózis mindig fájdalmat okoz. 

Sajnos ez a tévhit sem igaz, ugyanis nagyon gyakran az endometriózis csak a meddőségi kivizsgálások során kerül felismerésre olyan nők esetében is, akiknek egyetlen panaszuk a gyermekáldás nehezítettsége. 

  1. Az endometriózis kialakulását meg lehet előzni. 

Mivel nincs egyértelműen ismert háttere az endometriózis kialakulásának, ezért biztos módja sincs a megelőzésének. Az ösztrogén szint csökkentésével lehet némileg csökkenteni az endometriózis kialakulásának rizikóját, ilyen megoldás lehet például: túlsúly esetén fogyás, alacsony ösztrogén tartalmú hormonális fogamzásgátlás és a rendszeres testmozgás. 

  1. Az endometriózis tünetei mindig javulnak a menopauza elérkeztével. 

Az endometriózis tünetei jellemzően a fertilis korban jelentkeznek, azonban nem kevesen tapasztalják ezeket a kellemetlen panaszokat a menopauza beálltával is. Habár a menopauzával lecsökken az ösztrogéntermelés, azonban nem szűnik meg teljesen, ezért az endometriózis szövet továbbra is képes ciklikusan változni. Miután a ciklus természetes úton leállt, műtét útján el lehet távolítani az összenövéseket vagy a méh eltávolításához is lehet folyamodni, azonban ezek a beavatkozások nem mindig enyhítik a fájdalmas panaszokat. 

https://www.health.harvard.edu/blog/5-myths-about-endometriosis-2021021221890

Scroll to Top