A lombik lelki vonatkozásai, személyes megküzdés - Truviva

A lombik lelki vonatkozásai, személyes megküzdés

A lombikkezelés megkezdése mindkettőtöknek félelmetes lehet: „vajon milyen vizsgálatok várnak rám? Azok fájni fognak? Mi fog történni a testemmel? Milyen hatással lesz a sok hormon a lelki világomra? Mi van, ha nem sikerül?” –ilyen és ehhez hasonló gondolatok cikázhatnak át a fejetekben. Mindezek mellett azt érezhetitek, hogy elvesztettétek a kontrollt az életetek felett: már nem csak az ti döntéseteken múlik a gyermekvállalás, és annak az időzítése, hanem ki vagytok téve az orvosok szakértelmének, a gyógyszerek hatásának, és a saját testetek kezelésre adott, sokszor kiszámíthatatlan reakcióinak. Ez eredményezheti, hogy tehetetlennek érzitek magatokat és kilátástalannak a jövőtöket. Ilyenkor nagyon fontos az, hogy megnézzétek, melyek azok a dolgok, amelyek a saját hatáskörötökben vannak.

Először is fontos, hogy mindketten írjatok forgatókönyveket a lehetséges kimenetelekre. Írjátok meg ezt először külön-külön az alábbi kérdéseket megválaszolva:

  • melyek azok az opciók, amelyek szóba jöhetnek számomra a babavárással kapcsolatban (pl. inszemináció, petesejt donáció, lombik stb.)
  • számba véve a lelki és az anyagi terheket, hány lombik programban tudok jó szívvel részt venni?
  • kikre számíthatok a lombik során? Kik azok, akiktől támogatást kaphatok?
  • mi lesz akkor, ha nem sikerül a gyermekáldás? Szóba jöhet az örökbefogadás? Melyik az a munkám, vagy hobbim, amibe több energiát tehetek, ami boldoggá tesz? Melyek azok az életcélok, amelyek új értelmet adhatnak az életemnek? Hogyan képzelem el a párkapcsolatomat ebben az esetben?

Ha mindketten átgondoltátok a lehetséges kimeneteleket, és azt, hogy kiknek a támogatására számíthattok, egyeztessétek ezeket. Beszéljétek meg, ki miért gondolta azt, amit leírt, és módosítsátok ezeket kedvetekre. A beszélgetés során rajzoljátok, írjátok meg a közös forgatókönyveiteket a különböző kimenetelekre, legyen „A”, „B”, és „C” tervetek. Mindez kiszámíthatóságot, biztonságot ad a jövőre nézve és az idő előrehaladtával bármikor módosíthatjátok.

Miklovicz Anita - pszichológus, coach, család és párterapeuta

Miklovicz Anita

„Azt tapasztalom, hogy bár az orvosi kezelések palettája mára már színessé vált, azonban a pszichés oldallal kevesen foglalkoznak. A leendő anyukák megannyi kezelésnek vannak kitéve, amelyeket gépiesen követnek is, azonban a pszichés megterhelődésről kevesebb szó esik, pedig nagyon fontos lenne erősíteni a lelki ellenálló képességüket is.” 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top