A meddőség okai - Truviva
meddőség okai

A meddőség okai

A meddőség okai nagyon szerteágazóak, ezért célszerű csoportosítani őket. Megkülönböztetünk primer azaz elsődleges és szekunder azaz másodlagos meddőséget. Ebben a cikkben az elsődleges meddőség témakörét vesszük át.

Női meddőség:

Endometriózis:

A fejlett társadalmakban az endometriózis gyakoriságának becsült értéke 10%. A kezelt meddő párok körében 40-60% az endometriózis gyakorisága. Endometriózisnak nevezik, ha a méhnyálkahártya a méh üregén kívül található a test bármely pontján.
 
Több elmélet létezik arra hogyan alakul ki, de jelenleg leginkább az immunológiai hipotézis elfogadott. Ennek alapján a menstruációs vérzés következtében a hasüregbe bekerült endometrium törmelék valamiért nem bomlik le, hanem megtapad a has űri szerveken. Ez folyamatos gyulladásban tartja a szerveket, amiken emiatt összenövések keletkeznek. Fontos megjegyezni, hogy retrográd menstruáció (amikor a menstruációs vér nem a hüvelyen kereszül távozik, hanem a petevezetőkön keresztül vissza jut a szabad has űrbe) természetesen is előfordul, azonban normális körülmények között az immunrendszer felismeri és eltávolítja ezeket a maradványokat a hasüregből.
 

Az endometriózis tünetei:

 • alhasi görcsök menstruáció idején,
 • elhúzódó menstruációs vérzés,
 • dispareunia (fájdalmas szexuális együttlét),
 • kontakt vérzés,
 • véres széklet,
 • véres vizelet,
 • petefészek ciszták,
 • súlyos esetben ileus (bélelzáródás).

Jelenleg biztosan diagnosztizálni csak laparoszkóposan lehet, ami egyszerre egy diagnosztikus és terápiás beavatkozás is, mert a cisztákat és az összenövéseket is fel lehet így oldani.

A gyógyszeres terápia segíthet a rendellenes méhnyálkahártya visszafejlődésében, ezért ez sem elhanyagolható.

gyógyszeres terápia segíthet a méhnyálkahártya visszafejlődésében

Hormonális okok: 

Egyik leggyakoribb ok, ami meddőséget okozhat, az a pajzsmirigy alulműködés, ami sokszor a menstruációs ciklus rendszertelenségében nyilvánul meg. A pajzsmirigy hormonok szintjét vérből lehet ellenőrizni, és a pajzsmirigy működését ultrahanggal lehet vizsgálni. A diagnózis után elegendő a hormonokat pótolni, és ezzel visszaállhat a ciklus normális működése.
A másik gyakori oka a fogantatási nehezítettségnek a PCOS azaz polycisztás ovárium szindróma, amely egy igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegség. A PCOS együtt járhat pajzsmirigy problémákkal is, azonban elsősorban inzulinrezisztencia jellemzi.

Tünetei:

Diagnosztizálni az ultrahang vizsgálattal és a vérképből lehet.

Ultrahang vizsgálaton gyöngyfüzérszerűen felsorakozott ciszták láthatóak a petefészkekben, a vérképben pedig csökkent D-vitamin szint, magasabb inzulin-, vércukorértékek és a nemi hormonok felborult arányai láthatóak.

Kezelni inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszerrekkel lehet (pl. metformin), orális fogamzásgátlóval lehet szabályozni a ciklust és clomifen-citráttal lehet ovulációt indukálni.

A korai petefészek kimerülés is vezethet meddőséghez, ami azt jelenti, hogy 35-40 év alatt jelentkezett a menopauza. A korai petefészek kimerülésben ugyanazok a fizikai tünetek jelennek meg, mint menopauzában és a vérkép is ugyanaz, mint menopauzában. 

 

Anatómiai okok:

A női meddőség hátterében sokszor fedezhetőek fel morfológiai (alaki) eltérések, ami nehezítheti a fogantatást. Ennek legsúlyosabb formája, ha a méh egyáltalán nem fejlődött ki, ezt okozhatja intrauterin (várandósság alatti) gyógyszerhatás vagy genetikai rendellenesség.

Egyéb elváltozás lehet, ha az uterus nem egy üreggel, hanem 2 üreggel rendelkezik (uterus bicornuatus).

Hasonló fejlődési anomáliák lehetnek, amelyek az uteruson kívül a vaginát és a méhnyakat is érinthetik.

Sokszor ezek a fejlődési rendellenességek többszörös vetélés vagy meddőség kapcsán kerülnek felfedezésre és hysterosalpingographiával lehet őket kivizsgálni. Az ilyen típusú morfológiai eltéréseket valamilyen szinten lehet sebészileg korrigálni.

Az anatómiai rendellenességek közé tartozik még a petefészkek helytelen, csökevényes fejlődése (csíkgonád), ami egyes kromoszóma rendellenességekkel kapcsán jellegzetes (pl. Turner-szindróma).

Meddőséget okozhat még az imperforált hymen, ilyenkor a szűzhártya kórosan vastag, és nincs rajta nyílás, amin keresztül távozhat a menstruációs vérzés.

Az imperforált hymen primer ammenorrheaát okoz, jellemző rá a havonta jelentkező görcsös alhasi fájdalom, amihez nem társul menstruáció. Ilyenkor legsúlyosabb esetben a menstruációs vér felgyülemlik a méhben, amit aztán el kell távolítani, aminek következében végleg meddővé válhat a beteg. Az imperforált hyment sebészileg,  altatás (anesztézia) mellett oldják fel. 

Ismeretlen okok:

Az ismeretlen eredetű meddőség kb. 10-15 %-ban húzódik a meddőség hátterében.

Az ilyen eredetű meddőséget laparoszkóposan és vérképből lehet elsősorban kivizsgálni, hogy kizárhatóak legyenek az egyéb okok.

Pszichés feszültség okozhat ismeretlen eredetű meddőséget, aminek alapját képezheti a terhességtől való félelem, a szexualitás elutasítása vagy egyéb probléma, ami megakadályozza a várandósság létrejöttét.

 

Férfi meddőség: 

Férfiak esetében a hormonok szorosan összefüggnek az anatómiai sajátságokkal, mert nem megfelelő hormonszintek mellett nem alakulnak ki a férfi nemi szervek vagy csak részlegesen. A hormonális eltéréseket okozhatják kromoszóma rendellenességek (pl. Klinefelter-szindróma). 

A férfi meddőség kivizsgálásának lépései közé tartoznak:

 • spermaszám vizsgálat,
 • sperma minőség vizsgálat,
 • morfológiai és a nemi szerveket beidegző idegek vizsgálata,
 • esetleg biopszia (szöveti mintavétel).

Gyógyítás: IVF terápiával és mikromanipulációs módszerekkel lehet legeffektívebben várandósságot létrehozni, súlyos esetben pedig spermadonáció adhat esélyt a gyermekvállalásra. 

Scroll to Top