Fagyasztott embriótranszfer - Truviva

Fagyasztott embriótranszfer

A fagyasztott embriótranszfer lényege, hogy egy korábban krioprezervált embriót kiolvasztanak, majd pedig beültetik.

fagyasztott embriótranszfer

Ezt az eljárást elsősorban akkor alkalmazzák, ha a pár számára több embrió áll rendelkezésre, amiket nem kívánnak egy IVF ciklusban felhasználni. Ebben az esetben a maradék embriókat le lehet fagyasztani, hogy a későbbiekben új terhességet tudjanak belőlük létrehozni. Ezt lehet sikertelen IVF ciklus után igényelni vagy egyszerűen csak megismételni egy újabb terhesség céljából.

A fagyasztott embriótranszfer előnye, hogy nem szükséges az egész IVF kezelést az elejéről kezdeni, hanem elegendő csak a méhnyálkahártyát megfelelő állapotba hozni egy embrió befogadására.

Kutatások szerint az ovárium stimulációhoz használt hormonok ellen hatnak az endometrium ideális felépülésének, ezért nagyobb sikerrátával rendelkezik a fagyasztott embriótranszfer, mint a közvetlen, friss embriótranszfer. Egy másik elmélet szerint azért sikeresebb a fagyasztott embriótranszfer, mert csak az erősebb, életképesebb embriók élik túl a fagyasztást és a kiolvasztást.

Ez az eljárás használható abban az esetben is, ha valakinek hajlama van az OHSS-ra, vagy ha beültetés előtt genetikai vizsgálatot kell végezni az embrión, hogy biztosan egészséges gyermek születhessen. 

A fagyasztott embriótranszfer rizikói közé tartozik a méhen kívüli terhesség, és egyaránt emelkedett eséllyel jöhet létre iker terhesség attól függően, hogy hány embriót ültetnek be.

Vizsgálatok szerint a fagyasztott embriótranszferből született gyermekek körében alacsonyabb volt az IUGR (Intrauterine Growth Retardation) és a koraszülés is, továbbá a magzati rendellenességek aránya is alacsonyabbnak bizonyul a friss embriótranszferhez képest. 

 

===================

Felhasznált forrás: https://www.verywellfamily.com/frozen-embryo-transfer-fet-procedure-and-success-rates-4153582

Scroll to Top