A férfi terméketlenség és meddőség okai - gyermeknemzési nehézségek

A férfi terméketlenség

Meddőségről a gyakorlatban akkor beszélünk, ha egy pár legalább két éve rendszeresen, fogamzásgátlástól mentesen él házaséletet, és nem jön létre gyermekáldás.

A meddőséget, illetve sterilitást a hétköznapi nyelvezetben gyakorta szinonimaként alkalmazzuk, noha e két fogalom között egyenlőségjel nem tehető. A sterilitás teherbe esésre való képtelenséget jelöl, míg a meddőség a terhesség kihordására való képtelenséget jelenti. Az ínfertilitás gyakorisága napjainkban mindinkább emelkedik, egyes kimutatások szerint akár a gyermeket vállalni kívánó párok közel 20% százalékát is érintheti.

A meddőség a partnerek közös problémája, ezért általában meddő párról szoktunk beszélni mindaddig, amíg nem derül ki, hogy mi a probléma oka. A gyermekáldás elmaradásának hátterében álló okok az esetek mintegy harmadában a női, harmadában a férfi testben keresendő, hozzávetőlegesen az esetek mintegy 10 százalékában a pár mindkét tagja érintett. Itt kell kiemelnünk, hogy a meddőség okát igen gyakran, az összes eset közel 25 százalékában nem sikerül tisztázni.

Az alábbiakban tekintsük át azokat az okokat, amelyek a férfi meddőség hátterében állhatnak.

férfi terméketlenség meddőség okai

Férfi meddőségről beszélünk, amennyiben rendszeres, védekezésmentes szexuális élete mellett 1 éven belül nem következik be gyermekáldás.

A férfiak meddőségének hátterében az esetek közel 70 százalékában a hímivarsejtek (spermium) képzésének, érésének zavara áll. Elkülönítendők a spermiumok alaki, továbbá számbeli és mozgási zavarai.

A hímivarsejt képzést számos tényező befolyásolja, úgy mint különféle szexuális úton terjedő fertőzések és nem nemi betegségek.

Negatívan hatnak a termékenységre a:

  • különféle hőhatások, mint például szaunázásból fakadó meleg ártalom,
  • továbbá vegyszerek,
  • gyógyszerek,
  • a hereleszállás zavarai,
  • here visszeresség,
  • illetve genetikai tényezők.

A férfiak meddősége az esetek 5 százalékában genetikai eredetű, jellemzően nemi kromoszómáinkat érintő defektusról beszélhetünk, úgy mint a Klineferter-szindróma, amely a leggyakoribb kizárólagosan a férfiakat érintő rendellenesség.

A betegség jobb megértése érdekében tekintsük át néhány mondatban annak hátterét. Az emberi örökítő anyag a DNS, amely sejtjeinkben 23 pár kromoszómába tömörül ezen 23 pár tehát 46 kromoszómából 44 testi kromoszóma míg az utolsó kettő nemi kromoszóma. Nemi kromoszómáink határozzák meg nemünket, nők esetében XX, míg férfiak esetében XY nemi kromoszómákról beszélhetünk. 

A Klineferter-szindróma minden 500. férfit érinti, lényege, hogy az XY nemi kromoszómák mellett, számfeletti X kromoszóma jelenik meg, és ezen örökítő anyag többlet lesz felelős a terméketlenségért.

A hormonális okokból eredő férfi meddőség viszonylag ritka, a kiváltó ok azonosítása gyakorta nehézkes, ugyanis hormonális rendszerünk összetett kölcsönhatások által vezérelt. A diagnózis pontos felállításához gyakorta több orvosi szakterület együttműködése szükséges.

A fentiek mellett a meddősség fakadhat a hímivarsejtek ürülési zavaraiból, amely okaként fertőzéseket, egyéb nem fertőzéses eredetű gyulladásos folyamatok említendők.

Ritkán, de előfordulhat, hogy az ondóvezeték hiánya eredményezi a vágyott fogantatás elmaradását. Száz meddő férfiből hozzávetőlegesen egy esetében a terméketlenség hátterében szexuális problémák, úgy mint a merevedés, illetve a magömlés zavarai állnak. A korai magömlésből fakadó frusztráció a nemi aktusok számát, ez pedig a gyermekáldás esélyét csökkentheti, így maga a probléma nem elbagatellizálandó, szükség esetén szakorvos felkeresése javasolt.

Merevedési zavarhoz vezethet idegek sérülése, fakadjon az műtéti beavatkozásból, úgy mint prosztata műtét, vagy balesetből például gerinc bántalom. Végül de nem utolsó sorban itt említeném meg a pszichés eredetű merevedési zavart, amely számos férfi életét megkeseríti, és mind a pártalálási, mind a gyermekvállalási esélyeiket csökkenti .

Sajnálatos módon a férfi meddőség pontos hátterét gyakorta nem sikerül tisztázni, ezen embertársaink esetében idiopáthiás, azaz ismeretlen eredetű terméketlenségről beszélünk.

Scroll to Top