Gyakori alapbetegségek (PCOS, endometriózis és pajzsmirigy működészavar) - Truviva

Gyakori alapbetegségek (PCOS, endometriózis és pajzsmirigy működészavar)

A fogantatás akadályozottságának hátterében számtalanszor fedezhetőek fel hormonális elváltozások, amelyek sajnos elsősorban a nők érzékeny hormonális egyensúlyának felborulásával járnak, és sokszor önrontó körökben addig fokozódnak, amíg már a termékenység is részlegesen kárt szenvedhet. 

Mindezen okokból kifolyólag nagyon fontos időben kiszűrni, kivizsgálni a rendellenes hormonális működési folyamatokat, hogy megelőzhessük az idővel  elhatalmasodó endokrin zavarokat. 

Ebben a cikkben néhány gyakran előforduló, nehezen diagnosztizálható alapbetegségről szeretnénk tájékoztatást adni, ami segíthet az esetleges tünetek felismerésében, és ezáltal a komolyabb fogantatási nehézségek megelőzésében.

1) Policisztás óvárium szindróma (PCOS)

A hormonális elváltozások közül az egyik leggyakoribb a policisztás óvárium szindróma (PCOS), amelynek gyakoriságát 7-10% körülinek becsülik a társadalomban. 

A PCOS elnevezése onnan ered, hogy ultrahang által készített felvételen a petefészkek nagyobbak és a kéreg alatt számtalan apró, gyögysorszerűen felsorakozó hólyagocskák látszanak. Ezek a hólyagocskák vagyis ciszták azért alakulnak ki, mert egy komplex hormonális zavar következtében a peték érése gátolt, és ennek következtében ovuláció sem jöhet létre. 

A PCOS kialakulásának hátterében lehetnek genetikai faktorok is, azonban ma már úgy gondoljuk, hogy ennek az összetett endokrin betegségnek a kialakulásáért inkább életmódbeli tényezők felelnek. 

Tünetek: 

A leggyakoribb PCOS tünetek közé tartoznak: hajhullás, túlsúly (főleg centrális, hasi elhízás), acne, acanthosis nigricans (ami a bőr fokozottabb pigmentálódásával járó állapot, főleg a hónaljban és nyaki redőkben), 35 napnál hosszabb, rendszertelen ciklusok, elhúzódó vérzés, a normálisnál vastagabb méhnyálkahártya. 

Kivizsgálás:

Mindenképp szükséges egy hormon panel, amelyet vérvétellel lehet elérni és az ultrahang vizsgálat is nagyon demonstratív. 

A hormonok szintjeit megmérve nagyon sokszor észlelhető az LH:FSH arány kóros emelkedése, az ösztrogén magasabb szintje, a dehidroepiandroszténdion (DHEAS) és tesztoszteron magasabb szintje és a D-vitamin csökkent értéke, tehát mindezek felvethetik a PCOS gyanúját és mindenképp fokozottabb odafigyelést igényelnek. 

Kezelés, megelőzés:

Mivel a PCOS-ben szenvedő nők 30-50%-a túlsúlyos, és a súlyfelesleggel rendelkező páciensekben  fedezhető fel elsősorban az inzulinrezisztencia is, ezért nagyon fontos a PCOS által okozott meddőség megelőzésében a rendszeres testmozgás, amely mérsékli a zsírszövet felszaporodását és csökkenti az inzulinrezisztenciát is. 

Szintén feltűnő, hogy a PCOS betegek sokszor D-vitamin hiányos állapotban vannak, ezért érdemes szem előtt tartani a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag bevitelt és vitamin pótlást. Gógyszeres megoldások között szerepelnek az inzulinrezisztenciát csökkentő készítmények, például a metformin, amely sokszor önmagában is segíthet a panaszok mérséklésében. 

További gyógyszeres készítmények az orális kombinált fogamzásgátlók, amelyek segítenek az ösztrogén és tesztoszteron szintek beállításában. Gyermekáldási szándék esetén pedig ovuláció indukciós terápiát javasolnak. 

Összefoglalva, a leghatásosabb problémamegoldás a megelőzés, mégpedig tudatos életmódbeli döntésekkel, egészséges étkezéssel, vitamin pótlással, stressz megelőzéssel és testmozgással. 

egészséges életmód sok testmozgás

Következmények:

A PCOS legsúlyosabb következménye a meddőség, azonban nem szabad szem elöl téveszteni a magas ösztrogén szintek miatt megvastagodott méhnyálkahártyát sem, ugyanis a fokozott hormonhatások miatt ott is elindulhatnak rosszindulatú folyamatok. Ha ultrahangos vizsgálat során felmerül a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozása, mindenképp javasolt biopsziát készíteni, hogy megelőzhető legyen a súlyosabb veszélyeztetettség. 

Összefoglalva, a PCOS egy nagyon bonyolult hormonháztartással összefüggő betegség, amelynek gyógyításában és megelőzésben is nagyon fontos az egészséges életvitel.

 

 

2) Endometriózis:

Az endometriózis a méhnyálkahártya méhen kívüli megtapadását jelenti, amely rendellenes elhelyezkedése miatt súlyos tüneteket okozhat, és komoly következményekkel járhat. 

Az endometriózis gyakoriságát 6-10%-ra becsülik, a meddő nők körében pedig ez az arány 25-40% (!), ezért kiemelten fontos az endometriózist szűrni a meddő párok körében. 

Az endometriózis kialakulására több elmélet is létezik, azonban manapság már leginkább immunológiai folyamatokkal magyarázzák létrejöttét, mégpedig úgy, hogy a retrográd menstruáció (ami normális jelenség) során, a hasüregbe kikerült méhnyálkahártya darabokat nem ismeri fel kellő mértékben az immunrendszer, aminek következtében ezek a méhnyálkahártya darabok ott maradnak és felszaporodnak a hasüregben. 

Jelenleg nem tisztázott kérdés, hogy bizonyos nőkben miért nem működik megfelelően az immunrendszer felismerő funkciója az oda nem illő méhnyálkahártyával szemben, míg másokban ez a folyamat zavartalanul működik. Ezek a méhnyálkahártya darabok a hormonális hatásra ugyanúgy ciklikus felépülést és lebomlást végeznek, mint a méhben elhelyezkedő endometrium is, ezért könnyen alakulhatnak ki hasüregi hegesedések és összenövések. 

Tünetek: 

Az endometriózist sokszor csendes gyilkosnak is nevezik, ugyanis a tünetek nem teljesen egyértelműek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a menstruációkor jelentkező kínzó alhasi fájdalom, ami sokszor kisugárzik a végbél, gát irányába és szúró jelleget ölt, elhúzódó ideig tart. 
 
Gyakran előforduló tünet lehet a szexuális együttlét folyamán fellépő fájdalom és vérzés, azonban ezek sem specifikus tünetek. Legtöbbször endometriózisra sorozatos vetélést követően, méhen kívüli terhesség létrejötte után vagy egyszerűen a várandós állapot kialakulásának akadályozottsága esetén gondolnak csak. 
 

Kivizsgálás:

Az endometriózis kivizsgálásában jelenleg legbiztosabb eredményt csak a laparoszkópos feltárás ad, amely lehet egyszerre diagnosztikus és terápiás beavatkozás is. Ultrahangon látható ciszta is adhat gyanút endometriózisra, ugyanis az endometriózis egyik leggyakoribb megjelenési formája az úgynevezett „csokiciszta”, amit a ciszta belsejében található véres endometriumról neveztek el. 
 
Abban az esetben, ha felmerül ultrahangon, a csokiciszta lehetősége, ajánlott ellenőrizni a CA125 nevezetű tumormarkert, mert ennek emelkedett értéke is utalhat endometriózis jelenlétére. A kivizsgálás részeként ellenőrzik a tuba uterinák átjárhatóságát is, mert az endometriózis ott is okozhat hegesedést és ez által tuba eredetű meddőséget. 
 

Kezelés, megelőzés: 

Az endometriózis definitív terápiája a laparoszkópos beavatkozás során végzett adhesio lisis, ami azt jelenti, hogy sebészileg oldják fel az összenövéseket és a hegesedéseket, mindezt ki lehet egészíteni hormonterápiával is, amely kedvezően hat az endometrium újjáépülésének. Tartós orális fogamzásgátló használat csökkentheti az endometriózis kialakulásának lehetőségét, azonban úgy tűnik, hogy önmagában ez nem elegendő a megelőzésben. 
 
Sajnos a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem ismerünk olyan életmódbeli tanácsot, amivel meg lehetne előzni az endometriózis kialakulását. 
 

Következmények:

Az endometriózis legsúlyosabb következménye a meddőség, azonban ide tartozik még a vetélés, méhen kívüli terhesség és az összenövések miatt kialakuló ileus (ami bélelzáródást jelent). 
 
Összefoglalva, az endometriózis kivizsgálása fogantatási akadályozottság esetén alapvető szükséglet és nem szabad figyelmen kívül hagyni ennek a típusú problémának a lehetőségét. 
 
 

3) Pajzsmirigy működészavar:

Köztudott, hogy Magyarországon kevés a természetben előforduló jód és ez súlyosan befolyásolja pajzsmirigy működését, azonban nem szabad elfeledni, hogy a pajzsmirigy túlműködés is káros hatással lehet egészségünkre. 
 

3.1) Pajzsmirigy alulműködés:

Rendkívül gyakori a pajzsmirigy alulműködés, amelynek hátterében elsősorban autoimmun folyamatok és a jódhiányos állapotok állhatnak. 
 

Tünetek:

Mivel a pajzsmirigy hormonok testünk összes sejtjét befolyásolják, ezért nagyon széles skálán mozognak a pajzsmirigy alulműködés tünetei. Legtöbbször a rohamos hízás, vékonyodó és töredező haj, fáradékonyság, száraz bőr, oedema, hideg intolerancia, esetleg szívritmuszavarok és a női ciklus eltérései hívják fel a figyelmet a pajzsmirigy alulműködés meglétére. 
 

Kivizsgálás:

A pajzsmirigy alulműködés jele lehet ultrahangon a gyulladt és rendellenes szöveti megjelenés, azonban ennél sokkal fontosabb a hormonális vérkép. A TSH kórosan emelkedett értéke és a T4, T3 csökkent jelenléte szinte definitív diagnózist ad. Az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés összefüggésben lehet egyéb hormonális eredetű betegségekkel, például a PCOS-sal, ezért fontos kiterjeszteni a hormonális vérképet más hormonokra is. 
 

Kezelés, megelőzés:

A pajzsmirigy alulműködés visszafordítható gyógyítása nem megoldott, ezért ezek a páciensek hormonszubtitúcióra szorulnak. Megelőzésként kiemelten fontos a szerves jód pótlása, amit alga készítményekkel és tengeri halak fogyasztásával lehet biztosítani, továbbá ajánlott a szerves kötésű szelén és szerves kötésű cink megfelelő mértékű bevitele is. 
 

Következmények:

A meddőségen kívül a pajzsmirigy alulműködés befolyásolhatja a születendő gyermek idegrendszeri fejlődését is, továbbá kihatással lehet az egyén memóriájára, mozgásszervi állapotára, pszichés és mentális állapotára.
 

3.2) Pajzsmirigy túlműködés:

Manapság egyre gyakoribb a pajzsmirigy túlműködés is, aminek megjelenési formája teljesen az alulműködés ellentéte, azonban szintén okozhat fogantatási akadályt. 
 

Tünetek:

A pajzsmirigy túlműködés gyakori tünete lehet a meleg intolerancia, a fokozott lelki és pszichés állapot, szintén megjelenhetnek szívritmuszavarok, a szemek kidülledhetnek a szemüregből, idegrendszeri tünet lehet a nyugalmi remegés, izzadás, fokozott étvágy mellett inkább fogyás jellemző és szintén felléphetnek menstruációs és ciklus zavarok. 
 

Kezelés, megelőzés:

A pajzsmirigy túlműködés megelőzése hormon felszabadulás gátló gyógyszeres terápiával és besugárzással kezelhető, és sajnos jelenleg nem ismert szélesebb megelőzési köre ennek a betegségnek. 
 

Következmények: 

A pajzsmirigy túlműködés súlyos esetben okozhat akár keringés összeomlást is, azonban gyakoribb probléma a meddőség kialakulása.
 
Összefoglalva, a pajzsmirigy működészavara is okozhat meddőséget, ezért fontos megelőzni a fennálló lehetőségekkel ezeknek az elváltozásoknak a kialakulását és szintén fontos szűrni a pajzsmirigy funkcióit, ha már fenn áll a gyermekáldás nehezítettsége.
 
Scroll to Top