Krioprezerváció - avagy az ivarsejtek és az embriók fagyasztva tárolása

Krioprezerváció – avagy az ivarsejtek és az embriók fagyasztva tárolása

Krioprezevációnak nevezzük azt az eljárást, amikor valamilyen anyagot fagyasztva tárolnak.

A krioprezerváció egy széles körben elterjedt eljárás az asszisztált reprodukciós beavatkozások között, ugyanis ezzel a megoldással tárolni lehet az ivarsejteket és a már megtermékenyült embriókat is.

krioprezerváció az ivarsejtek és embriók fagyasztva tárolása

A krioprezerváció abban az esetben alkalmazható, ha valaki orvosi kezelés (pl. sugárkezelés, kemoterápia) előtt meg kívánja őrizni termékenységét vagy, ha illető ivarsejtet szeretne adományozni, továbbá az embriók fagyasztásával későbbi IVF kezeléssel további terhességek jöhetnek létre.

Egy különleges eset, ha a nő ismert korai ovárium kimerülésben szenved, a petesejtek lefagyaszthatóak fiatalabb korban, hogy később saját gyermekáldásra legyen lehetőség.

Továbbá ez az eljárás a jövőben lehetővé teheti majd, hogy a nők fiatalabb korban lefagyasztott petesejteket használjanak fel idősebb korban, de ez még jelenleg nem engedélyezett, mert nem állnak megfelelő információk szolgálatunkra a hosszú távú petesejt krioprezervációval, és az ezzel öszefüggő rizikókkal kapcsolatban.

A legújabb krioprezervációs eljárás a vitrifikáció, amely lényegében egy ultragyors fagyasztásos megoldás.

Ennek a folyamatnak a következtében elvonják a vizet a sejtekből, majd egy fagyasztásra ellenállóbb, stabilabb oldattal helyettesítik a sejtek víz tartalmát, ezt követően folyékony nitrogénba helyezik a fagyasztásra szánt mintát. Ennek következtében a víz molekulák és a fagyasztásra használt oldat nem kristályos formában fagynak meg, ami roncsolná a sejtek szerkezetét, hanem „üvegszerű” állapotba kerülnek.

A fagyasztás milliszekundumok alatt történik, ami jól meggátolja a sejtek degradációját, mert a gyors fagyasztásnak köszönhetően nincs ideje a vízmolekuláknak kristályokat formálni.

krioprezerváció

Összehasonlítva a sikerrátát, a vitrifikációs eljárásból származó sikeres felhasználás 87%-ra tehető, míg a lassú fagyasztásos eljárással kinyert sejtekből létrejött terhességek aránya 70% körüli.

A vitrifikációs eljárást 2014-ben, 2018-ban és 2019-ben is kutatásokkal vizsgálták és a legutóbbi (2019-es) kutatás is azt bizonyítja, ez az eljárás jobb esélyeket ad a sikeres megtermékenyüléshez, de további kutatások is elengedhetetlenek a hosszú távú hatás vizsgálatára. 

A kiroprezerváció rizikói közé tartozik a sejtek sikertelen kiolvasztása, az IVF kezelés során kialakuló hiperstimulációs szindróma (OHSS), egyéb IVF kockázatok és a krioprezervációs oldattal való expozíció, amelynek vizsgálatáról folyamatos kutatások zajlanak, hogy hogyan lehetne megkímélni a sejteket ezektől a veszélyes kemikáliáktól.

Scroll to Top