Lelki-szellemi kihívások a lombik program alatt - Truviva

Lelki-szellemi kihívások a lombik program alatt

Ha bizonyos ideje házasságban éltek, ám nincs gyereketek, érezhetitek úgy, mintha a gyermekvállalás egyfajta társadalmi elvárás is lenne, mintha „el kellene számolnotok” ezzel a környezetetek felé4. A hiába való próbálkozások lelkileg megterhelőek, és gyakran megváltoznak a társas kapcsolataitok is. Előfordulhat, hogy a kínos kérdések miatt kerülitek az embereket, nem jártok már annyit társaságba, így beszűkül a baráti körötök és úgy érzitek, magatokra maradtatok a problémátokkal. Ezáltal nemcsak lelkileg élitek meg az eltávolodást a barátoktól, hanem fizikailag is eltávolodtok tőlük. Bár nehéz lehet az elején beavatni őket, viszont érdemes, hiszen olyan szerető támogatást tudnak biztosítani, amire épp szükségetek lehet.

Érezhetitek néha úgy, hogy ez a helyzet nem csak a társas kapcsolataikat veszélyezteti, hanem magát a párkapcsolatot is. A közösen eltöltött minőségi időt és a szerelmes együttléteket felválthatja a görcsös igyekezet, hogy sikerüljön a gyermekáldás. Ha ez tölti ki teljesen a fókuszotokat, idővel akár a kapcsolat romlásához is vezethet5, ezért fontos tudatosan figyelni arra, hogy beszélgetéseitek színesek legyen, ne csak a babavárás körül forogjanak.

Ha egy ideje hiába vártok a fogantatásra, ez a várakozás különböző érzéseket válthat ki belőletek. Van, akinél a düh és a bűntudat érzése váltakozik, van, aki szorong, vagy éppenséggel a tagadás válik a legfőbb elhárításává. Megjelenhet még az illúzióvesztés, reménytelenség, önvád, vagy akár a veszteség érzése is1,2,3.

A nehéz érzések megjelenése mellett előfordulhat, hogy kutatni kezdtek, vajon melyik klinikán tudnak segíteni a leghatékonyabban, ki az az orvos, akiben megbízhattok, milyen vizsgálatokra van szükség a lombik elkezdéséhez. Amikor elindulnak ezek a folyamatok, visszatér a remény érzése, és az addig megélt kezdeti nehéz érzések intenzitása csökken, ugyanis kaptok egy képet arról, mit tehettek azért, hogy a lombik program kimenetele sikeres legyen. Ezáltal visszanyeritek a kontrollt a történések felett és visszatér hitetek, hogy hamarosan szülők lehettek. A Truvivánál pedig azért dolgozunk, hogy segítsünk titeket ezen az úton, amelynek a végén bízunk benne, hogy megtörténik a várva vált gyermekáldás.

Felhasznált irodalom

  1. Dunkel Schetter, A. C., Lobel, M. (1991): Psychological reactions to infertility. In: Dunkel Schetter, A. C., Stanton, A. L. (eds.): Psychological Adjustment to Infertility. New York: Plenum Press, 29-57.
  2. Mahlstedt, P. P. (1985): The psychological component of infertility. Fertility and Sterility, 43, 335-346.
  3. Menning, B. E. (1980): The emotional needs of infertile couples. Fertility and Sterility, 34, 313-319.
  4. Szigeti F. J., Konkoly Thege B. (2012): A meddőség pszichológiai aspektusai: szakirodalmi áttekintés. Magyar Pszichológiai Szemle, 67, (3), 561-580.
  5. Simó T. (2006): Ha nem jön a baba: a meddőség okai és kezelése. New Age Media 2000 KFT, Győr.
Miklovicz Anita - pszichológus, coach, család és párterapeuta

Miklovicz Anita

Azt tapasztalom, hogy bár az orvosi kezelések palettája mára már színessé vált, azonban a pszichés oldallal kevesen foglalkoznak. A leendő anyukák megannyi kezelésnek vannak kitéve, amelyeket gépiesen követnek is, azonban a pszichés megterhelődésről kevesebb szó esik, pedig nagyon fontos lenne erősíteni a lelki ellenálló képességüket is.”

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top