Méhen kívüli terhesség: miért veszélyes? - Truviva

Méhen kívüli terhesség: miért veszélyes?

A méhen kívüli terhesség egy olyan állapot, amikor a megtermékenyült petesejt nem a méhen belül ágyazódik be, hanem valahol az odavezető útvonalon.

Az embrió ilyenkor beágyazódhat az ováriumban, a tuba valamelyik szakaszán, a hasüregben a hashártyához tapadva, de speciális méhen kívüli terhességnek mondható a korábbi császármetszés hegében megtapadt terhesség is. 

Minden felsorolt esetben nagyon veszélyes helyzet áll fenn, mert a megrepedt méhen kívüli terhesség akár halálos vérzést is okozhat.

méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhességnek nincsenek jellegzetes tünetei, csak a már megrepedt méhen kívüli terhességnek, ami súlyos vérzéssel, és hirtelen kezdődő, éles alhasi fájdalommal jár, ezért ilyen tünetek észlelésekor mindenképp orvoshoz kell fordulni. A méhen kívüli terhességet ultrahanggal lehet azonosítani, és a vérképben az látszik, hogy alacsonyabb a béta-hCG értéke, mint egy méhen belüli terhesség esetében. 

A méhen kívüli terhesség oka sokszor egy korábbi kismedencei fertőzés, ami miatt hegek alakulhattak ki a méhkürtben, ami miatt az embrió nem érheti el a méhet. A kismedencei fertőzést leszámítva előfordulhatnak fejlődéstani rendellenességek, pl. a tubák szűkülete, vagy a csillószőrök működési képtelensége. 

A méhen kívüli terhesség definitív terápiája műtéti. Leggyakrabban a tubában fordul elő a méhen kívüli terhesség, ezért gyakran fél oldali méhkürt eltávolításhoz kell folyamodni. A szervmegtartó műtétek ebben az esetben nem túl hatékonyak, emelik a rizikót egy újabb méhen kívüli terhesség létrejöttének.

Értelemszerűen egy hegterhességet könnyen meg lehet szüntetni méhkaparással, és a hasüregből is el lehet távolítani a méhen kívüli terhességet szervmegtartással. 

 

=================

felhasznált forrás: https://www.verywellfamily.com/tubal-pregnancy-2752779 

Scroll to Top