Mik a gonadotropinok és mire használják őket? - Truviva

Mik a gonadotropinok és mire használják őket?

A gonadotropinokat az agyalapi mirigy termeli, és feladatuk a tüszőérés serkentése és ovuláció indukciója. Két fajta gonadotropint termel a hypophysis (agyalapi mirigy): FSH és LH.
Az FSH elsődleges feladata a petefészekben lévő peték érésének beindítása, míg az LH az ovuláció kiváltásáért felelős. Ezek a hormonok szorosan befolyásolva vannak a petefészek által termelt ösztrogén, inhibin és progeszteron által. 

Az asszisztált reprodukcióban is nagyon fontos szerepük van ezeknek a hormonoknak, mert az IVF kezelés első részében a gonadotropinokat használják a többes peteérés kiváltásáért. A kívülről bevitt gonadotropinok feladata ugyanaz, mint a hypophysis által termelt hormonoké. Léteznek rekombináns, tehát laborban előállított készítmények, amelyek általában tisztán FSH-t tartalmaznak, de léteznek olyan készítmények is, amelyeket vizeletből nyertek ki. A vizeletből kivont készítmények általában FSH mellett LH-t is tartalmaznak. 

A többes peteérés kiváltásának érdekében nagyobb dózisban kell bevinni a szervezetbe ezeket a hormonokat, mint amennyi természetesen termelődik. A stimuláció közben folyamatos ultrahang kontroll szükséges, ami segít megállapítani a növekvő peték számát és méretét. Ha a peték kellően nagyok, az ovulációs indukciójára HCG-t használnak, mert ennek a hormonnak a szerkezete hasonlít az LH szerkezetére, és ezért a hatásuk is megegyezik. A HCG injekciót követően 36 óra múlva várható az ovuláció, ezért IVF beavatkozás esetén ezt megelőzően néhány órával szívják le a petéket.

Mint minden kezelésnek sajnos a gonadotropin kezelésnek is vannak a rizikói. Az egyik legveszélyesebb rizikó a petefészek hyperstimulációs szindróma (OHSS) kialakulása, amiről bővebben egy másik cikkünkben olvashatsz. Megfigyelték, hogy a gonadotropinokkal segítségével létrejött várandósságokban gyakrabban fordult el a placenta korai leválása. Ezzel a kezeléssel az ikerterhességek és a méhen kívüli terhesség rizikója is emelkedett. 

https://www.verywellfamily.com/what-are-gonadotropins-1960179 

Scroll to Top