Policisztás óvárium szindróma (PCOS) - Truviva

Policisztás óvárium szindróma (PCOS)

A hormonális elváltozások közül az egyik leggyakoribb a policisztás óvárium szindróma (PCOS), amelynek gyakoriságát 7-10% körülinek becsülik a társadalomban. A PCOS elnevezése onnan ered, hogy ultrahang által készített felvételen a petefészkek nagyobbak és a kéreg alatt számtalan apró, gyöngysorszerűen felsorakozó hólyagocska mutatkozik. Ezek a hólyagocskák vagyis ciszták azért alakulnak ki, mert egy komplex hormonális zavar következtében a peték érése gátolt, és emiatt ovuláció sem jön létre. A PCOS kialakulásának hátterében genetikai faktorok is állnak, azonban ma már úgy gondoljuk, hogy ennek az összetett endokrin betegségnek a kialakulásáért inkább életmódbeli tényezők felelnek. 

Tünetek.

A PCOS tünetei közé tartoznak: túlsúly (főleg centrális, hasi elhízás), inzulin rezisztencia, hajhullás, acne, acanthosis nigricans (ami a bőr fokozottabb pigmentálódásával járó állapot, főleg a hónalj területén és nyaki redőkben), 35 napnál hosszabb vagy 21 napnál rövidebb, rendszertelen ciklusok, elhúzódó vérzés és a normálisnál vastagabb méhnyálkahártya. Fontos megjegyezni, hogy a PCOS kritériumai közé nem tartozik a túlsúly; becslések szerint 1 az 5 PCOS-ban szenvedő nő normál testsúlyú vagy alacsony BMI tartományba tartozó testúllyal rendelkezik, azonban ezek a betegek is tapasztalhatnak a magasabb tesztoszteron szint miatt kialakuló tüneteket, mint a hajhullás és az acne. 

Kivizsgálás.

A PCOS diagnosztikájában elsődlegesen használt kivizsgálási mód a vérvétellel nyert hormon panel, de az ultrahang vizsgálat is nagyon informatív lehet a fent említett ciszták jelenléte miatt. A hormon panelből sokszor észlelhető az LH:FSH arány kóros emelkedése, ami azt jelenti, hogy egészséges állapotban ez az arány 1:1, azonban PCOS-ben az LH:FSH arány meghaladja az 1:1 arányt. A vérvétel eredményéből az ösztrogén magasabb szintje, a dehidroepiandroszténdion (DHEAS) és tesztoszteron magasabb szintje és a D-vitamin csökkent értéke is gyanút adhat PCOS-re. A vérvétel során a vércukor kóros emelkedése is megmutatkozik az inzulinrezisztencia eredményeként.

Kezelés, megelőzés.

Mivel a PCOS-ben szenvedő nők 30-50%-a túlsúlyos, és a súlyfelesleggel rendelkező páciensekben  fedezhető fel elsősorban az inzulinrezisztencia is, ezért nagyon fontos a PCOS által okozott meddőség megelőzésében a rendszeres testmozgás, amely mérsékli a zsírszövet felszaporodását és csökkenti az inzulinrezisztenciát is. Szintén feltűnő, hogy a PCOS betegek sokszor D-vitamin hiányos állapotban vannak, ezért érdemes szem előtt tartani a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag bevitelt és vitamin pótlást. Gyógyszeres megoldások között szerepelnek az inzulinrezisztenciát csökkentő készítmények, például a metformin, amely sokszor önmagában is segíthet a panaszok mérséklésében. További gyógyszeres készítmények az orális kombinált fogamzásgátlók, amelyek segítenek az ösztrogén és tesztoszteron szintek egyensúlyban tartásában. Gyermekáldási szándék esetén pedig általában gyógyszeres ovuláció indukciós terápiát javasolnak, amely nagyon jó siker aránnyal működik. Összefoglalva, a leghatásosabb problémamegoldás a megelőzés, mégpedig tudatos életmódbeli döntésekkel, egészséges étkezéssel, vitamin pótlással, stressz megelőzéssel és testmozgással. 

Következmények.

A PCOS legsúlyosabb következménye a meddőség, azonban nem szabad szem elöl téveszteni a magas ösztrogén szintek miatt megvastagodott méhnyálkahártyát sem, ugyanis a fokozott hormonhatások miatt ott is elindulhatnak rosszindulatú, daganatos folyamatok, bár ez a szövődmény nagyon ritka. Ha ultrahangos vizsgálat során felmerül a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozása, mindenképp javasolt biopsziát venni, a megelőzés érdekében.

Összefoglalva, a PCOS egy nagyon bonyolult hormonháztartással összefüggő betegség, amelynek felismerése részben nőgyógyászati kivizsgálást igényel, részben pedig a vérvétel nyújt diagnosztikus eredményt, gyógyításában és megelőzésében pedig nagyon a fontos a kiegyensúlyozott és egészséges életvitel. 

Scroll to Top