Technikák a stressz oldására II: Hogyan kössem le a gondolataimat a vizsgálatok között? - Truviva

Technikák a stressz oldására II: Hogyan kössem le a gondolataimat a vizsgálatok között?

Amint félreraktad tudatosan az aggodalmakat a lombikkal, annak kimenetelével és a vizsgálatokkal kapcsolatban és betetted azokat az elképzelt konténerbe az előző gyakorlat alapján, felmerülhet benned az a kérdés, hogy mihez kezdj magaddal? Biztosan kaptál már olyan tanácsot a környezetedtől, hogy csak engedd el magad. Azonban ezzel a tanáccsal nehéz mit kezdeni, hiszen nem mondták el, hogyan kell csinálni.  Segítségül hoztam ehhez egy gyakorlatot.

Hasznos lehet, ha megírod a saját öngondoskodási tervedet3 (lsd az ábrán), amely segít abban, hogy ki tudd választani, mik azok a tevékenységek, amelyekre igazán szükséged van, és hasznosak neked.

Az ábrán láthatod, hogy 5 szempont van megkülönböztetve: test, elme, lélek és érzelmek, kapcsolat, munka. Írd be az oszlopokba azt, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyekkel jól gondoskodsz a testedről, elmédről, lelkedről, társas kapcsolataidról és a munkádról.

Példával szemléltetve:

  • megnyugtatóan hat egy forró fürdő illatgyertyákkal mind a testedre, és a lelkedre,
  • a testedet edzéssel tarthatod karban, vagy relaxációval, de az egészséges táplálkozás is idetartozik,
  • az elmédnek jót tesz, ha elolvasol egy könyvet vagy megnézel egy videót abban a témában, amelyet érdekesnek tartasz,
  • a társas (baráti, családi) kapcsolatok fenntartását segíti a rendszeres kapcsolattartás, a közös programok,
  • a munkádban pedig segít, ha elmész egy-egy szakmai tréningre, vagy olvasol az aktuális trendekről.

Összegyűjtheted azokat a tevékenységeket, amiket már most is csinálsz, de bekerülhet a táblázatba olyan is, amit jó volna elkezdeni, mert hasznosnak érzed. Ez a felsorolás abban segít, hogy olyan öngondoskodó tevékenységet válassz egy stressz helyzetben, ami összhangban van azzal, ahol a stressz megjelenik pl. ha testi szinten érzed a feszültséget, akkor érdemes olyan gyakorlatot választani, amelyben a testedről gondoskodsz jól, vagy ha rossz a hangulatod, érdemes a lélekre és érzelmekre vonatkozó gyakorlatot választani.

Miután összegyűjtöttél minden pozitív hatással bíró tevékenységet, amelyek segítenek jól gondoskodni magadról, nézd meg azt is, hogy melyek azok a legfontosabb megküzdési stratégiák, amelyek jól működnek stressz helyzetben. Ilyen lehet a humor, a megoldáskeresés, vagy a helyzet pozitív átkeretezése.

Végül nézzük meg azt is, hogy melyek azok a reakcióid, amelyek stresszhelyzetben nem visznek előre, csak rosszabbá teszik azt pl. rágódás, mások hibáztatása, dohányzás, alkohol stb. Mivel ezek káros megküzdések, hiszen nem visznek közelebb a célodhoz, illetve ártalmasak a testi és lelki egészségedre, érdemes megszabadulni tőlük. Azonban ha megszabadulsz tőlük, kell valami a helyükre, hiszen egyfajta megoldást kínáltak eddig. Ezért a „Segítő” oszlopba írd be azokat a módszereket, amelyekkel pótolhatod a károsakat. Választhatsz a fentebb leírt pozitív tevékenységek közül is.

Ez a gyakorlat hozzájárul ahhoz, hogy tudatosítsd, mik azok a tevékenységek, amelyek kiegyensúlyozottá tesznek téged, és ellazítanak. Ezáltal a rágódás helyett olyan dolgokra fókuszálhatsz, amelyek hasznosak neked.

Felhasznált irodalom:

  1. Mogyorósy-Révész, Zs. (2018): Háttértároló, http://gallerypsziche.blog.hu/2018/03/31/hattertarolo
  2. van der Hart, O. (2012): The use of imagery in phase 1 treatment of clients with complex dissociative disorders, EurJ Psychotraumatol. 2012; 3
  3. Mogyorósy-Révész Zs. (2019): Érzelmi regulációs változások krízisben  és traumában – a helyreállítást segítő,  pszichológiai tanácsadás során  alkalmazható módszerek és gyakorlatok. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 20, 3, 267–298 idézi: www.homewoodhealth.com
Miklovicz Anita - pszichológus, coach, család és párterapeuta

Miklovicz Anita

Azt tapasztalom, hogy bár az orvosi kezelések palettája mára már színessé vált, azonban a pszichés oldallal kevesen foglalkoznak. A leendő anyukák megannyi kezelésnek vannak kitéve, amelyeket gépiesen követnek is, azonban a pszichés megterhelődésről kevesebb szó esik, pedig nagyon fontos lenne erősíteni a lelki ellenálló képességüket is.”

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to Top