35 év feletti kockázatok - Truviva
teherbeesés 35 felett - kockázatok

35 év feletti kockázatok

A fejlett társadalmakban élő emberek felgyorsult és leterhelt életmódja miatt a gyermekvállalás sokszor későbbi korra tolódik, amely sajnos rizikókat hordozhat. Ezek a kockázatok elsősorban a magzatra jelentenek veszélyt, azonban a szülő nő egészségét is fenyegetik.

teherbeesés 35 felett - kockázatok

Magzati rizikók:

Magzati rizikók közé sorolhatjuk a kromoszóma rendellenességeket, mint a Down-szindróma, Edwards és Patau-kór. A kromoszóma rendellenességek hátterében a petesejt és a hímivarsejt (!) hibás osztódási folyamata áll, amelynek következtében az ivarsejt több vagy kevesebb kromoszómát tartalmaz, mint amennyit kéne. Az ilyen típusú elváltozások egy részét ki lehet szűrni a magzati ultrahang vizsgálatokkal, azonban biztos diagnózist csak a genetikai vizsgálat eredménye adhat.

További magzati kockázatokhoz tartozik a placenta helytelen vérellátása, aminek következtében a magzat nem jut elegendő vérellátáshoz, ami növelheti a szülés utáni hypoxia, a kis születési súly és koraszülés esélyét. A placenta kellő vérellátását speciális ultrahang vizsgálattal lehet ellenőrizni és betöltött 40. hét után alkalmazása 2 naponta javasolt a magzati hypoxia kizárása céljából.  

 

Anyai rizikók:

35 év felett sajnos a peteérés már nem olyan ütemben történik, mint fiatalabb korban, ezért csökken a megtermékenyülés esélye is. Későbbi korban megnő a vetélés, a terhességi diabetes, magas vérnyomás, preeclampsia, korai placenta leválás és a placenta rendellenes tapadásának rizikója is.

A felsorolt rendellenességeket részben ki lehet szűrni a gesztációs labor vizsgálatokkal, ezért nagyon fontos minden terhességi szűrővizsgálatot komolyan venni.

Az egyik legsúlyosabb életet veszélyeztető szövődmény a preeclampsia. A kórkép bonyolult és alattomos lefolyású, aminek oka a placenta ereinek rendellenes kialakulása. Ezen artériák működési zavara miatt vérrög képző anyagok kerülnek az anyai keringésbe, amelyek károsítják a kis ereket a tüdőben, agyban és vesében. A tünetek közé tartoznak:

  • tüdő ödéma,
  • vizelet rendellenességek,
  • súlyos esetben idegrendszeri görcsök (eclampsia)
  • és végleges vakság is kialakulhat.
Scroll to Top