Várandósság alatt bekövetkező vérzések típusai - Truviva

Várandósság alatt bekövetkező vérzések típusai

A terhesség kapcsán bekövetkező vérzés miatt mindenképp orvosi kivizsgálásra van szükség, hogy megállapíthassák a vérzés pontos forrását és okát. Ebben a részben kicsit átbeszélésre kerülnek a várandósság alatt bekövetkező vérzések leggyakoribb okai.

Bizonyos kutatások szerint az első trimeszterben a nők 25-40 %-a tapasztalhat vérzést. A vérzés oka lehet vetélés, de statisztikák szerint 50 % esély van arra, hogy a vérzés hátterében nem vetélésről van szó, hanem valami más helyzetről.

Várandósság alatt bekövetkező vérzések típusai

Az első trimeszteri vérzés oka lehet a méhnyak érzékenysége, amely orvosi vizsgálat miatt kezdhet vérezni vagy szexuális együttlét kapcsán léphet fel a vérzés.

Előfordulhat fertőzés eredetű gyulladás is, ami érinthető a húgyutakat vagy a vaginát.

A vérzés további oka lehet üszögterhesség, ami a megtermékenyülés kapcsán létrejövő kromoszóma rendellenesség miatt alakul ki, és embrió helyett rendellenes szövetszaporulat foglalja el a méh üregét. Ebben az esetben a béta-hCG szintje magasabb, mint egészséges terhesség esetében.

Az első trimeszterben a megrepedt méhen kívüli terhesség is okozhat vérzést, amit éles, hirtelen fellépő fájdalom kísér. 

A vetélés tünetei: 

  • Görcsös alhasi fájdalom, ami erősebb, mint a menstruációs alhasi fájdalom
  • Darabos vérzés
  • Szédülés, hányinger, ájulás

A második és harmadik trimeszterben is előfordulhatnak a vérzés okaként azok az okok, amik első trimeszterben, azonban itt megjelennek más problémák is.

A méhnyak elégtelenség egy olyan állapot, amikor a méhnyak túl korán kezd tágulni, mindez fenyegető koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet. Ebben az esetben a kismamának szigorú ágynyugalmat javasolnak, de súlyos esetben arabin gyűrűvel vagy a méhnyak műtéti úton történő „bevarrásával” (cerclage) megakadályozzák a baba idő előtti világra jöttét.

A placenta rendellenes tapadása (placenta praevia, accreata) is okozhat vérzést, azonban, ha a méhlepény túlságosan elől fekszik a méhnyakba belógva, az mechanikai behatásra akár életet veszélyeztető vérzést is okozhat.

A magas vérnyomás betegség (eclampsia) következménye lehet a méhlepény idő előtti leválása, ami erős hasi fájdalom, a has keményedésével jár, és barnás vagy élénk vörös folyással. A placenta korai leválása azonnali műtéti indikáció.

A koraszülés egyik tünete is lehet vérzés. Koraszülésnek nevezzük, ha a betöltött 37. hét előtt születik meg a kisbaba. A szülés kapcsán a méhnyak tágulása okozhat vérzést, ezt lehet tapasztalni koraszülés esetén is és abban az esetben is, ha időre születik a gyermek. 

Fontos, hogy a várandósság alatt tapasztalt vérzéssel mindig orvoshoz kell fordulni. Számtalan egyéb oka lehet még a terhesség idején fellépő vérzéseknek, amik okát és súlyosságát csak orvos tudja megállapítani. 

 

==============

felhasznált forrás: https://www.verywellfamily.com/does-early-pregnancy-bleeding-mean-a-miscarriage-2371230 

Scroll to Top